آخرين مطالب

تولیدکودوکرم ورمی کمپوست ومزایای آن

تولیدکودوکرم ورمی کمپوست ومزایای آن

IMG09310887 تولیدکودوکرم ورمی کمپوست ومزایای آن

ورمی‌کمپوست
ورمی کمپوست عبارتند از ورمی یعنی کرم خاکی و کمپوست یعنی کود آلی که از فعالیت کرم خاکی حاصل می گردد.ورمی‌کمپوست عبارت است از کود آلی بیولوژیک که در اثر عبور مداوم و آرام مواد آلی در حال پوسیدگی از دستگاه گوارش گونه‌های از کرم‌های خاکی و دفع این مواد از بدن کرم حاصل می‌شود. این مواد هنگام عبور از بدن کرم، آغشته به مخاط دستگاه گوارش، ویتامین‌ها و آنزیم ها می‌شود. فرآورده‌ای که کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) خوانده می‌شود از لحاظ کیفی، ماده‌ای آلی با pH تنظیم شده، سرشار از مواد هومیک و عناصر غذایی به شکل قابل جذب برای گیاه، دارای انواع ویتامینها، هورمونهای محرک رشد و آنزیمهای مختلف است. از لحاظ ظاهری، بصورت دانه‌ای شکل با رنگ تیره، بدون بوی نامطبوع و دارای قابلیت عرضه تجاری است. که در نهایت بعنوان یک کود آلی غنی شده و بسیار مفید برای ساختمان و بهبود عناصر غذایی خاک تولید و مورد مصرف واقع می‌گردد. کرمهای خاکی مقدار بسیار زیادی آب مصرف می‌نمایند و روزانه معادل ۶۰درصد از وزن خود ادرار دفع می‌کنند، ادرار کرم حاوی مقدار زیادی نیتروژن بوده و کود آلی محسوب می‌شود؛ بنابراین کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) عبارت است از فضولات کرم به همراه درصدی از مواد آلی و غذایی بستر و لاشه کرمها. تولید ورمی‌کمپوست از تغذیه کرم‌های قرمز حلقوی بارانی موسوم به Eisenia Foetida و مواد آلی پسماندهای آشپزخانه بوده که محصول این فرایند کودیست آلی و این کود یکی از غنی‌ترین کودهای شناخته شده در دنیا است.کمپوست کردن عبارت است از تجزیه شدن و تغییر شکل یافتن مواد آلی به مواد خاکی شکل است. همانطور که می دانیم با توجه به افزایش جمعیت، تولید زباله نیز روز به روز در حال افزایش است و هم اکنون دفن زباله باتوجه به نبود ویا کمبود تاسیسات بازیافت جوامع انسانی را با معضل انباشت زباله مواجه نموده است  خصوصا اینکه در روستاها سیستم جمع آوری منظمی وجود نداشته و گاهی تا روزها زباله ها همچنان باقی مانده و منظره ناخوشایندی از خود بجای می گذارد.
ویژگیهای جایگاه پرورش:
*از نظر موقعیت مکانی در منطقه قابل دسترس برای بهره برداران باشد.
*از نظر مصالح مورد استفاده مقاوم به شرایط نامساعد جوی و مصون از ورود دام و طیور و … باشد.
*کف و دیواره ها ی آن بگونه ای باشد که مانع از خروج کرمها از جایگاه گردد.
*از شیب مناسب جهت خروج آب اضافی (شیرابه ) برخوردار باشد.
*حدالامکان در معرض نور مستقیم خورشید نباشد.
نیاز دمایی:
*دمای مناسب جهت پرورش کرم ۱۸ تا ۲۵ درجه سانتیگراد می باشد.
 *کاهش محسوس دما باعث غیر فعال شدن کرمها و افزایش محسوس دما باعث از بین رفتن کرم خاکی می گردد.
 *در واقع می توان گفت که کرمهای خاکی نسبت به کاهش دما مقاوم و نسبت به افزایش دما بسیار حساس می باشند.
 *کرمها خاکی می توانند دمای ۵ – تا ۳۵ درجه را تحمل نمایند و در این رنج دمایی به فعالیت می پردازند اما مناسبترین دما بستر برای تولید کوکون (تخم)  ۱۵ تا ۲۶ درجه می باشد.
*با آبیاری بستر در روزهای گرم می توان جهت کاهش دما استفاده نمود.
*جهت کنترل دما می توان از یک دماسنج که نزدیک سطح بستر قرار داده شده استفاده نمود
*با گرم شدن هوا در فصل بهار کرمها آماده تخمک ریزی می گردند
 *با ایجاد شرایط بطور مصنوعی در محیطهای سرپوشیده با  اقدام به این کار می توان جمعیت این کرمها را به نحو چشمگیری افزایش داد.
نیاز آبی:
بیشترین قسمت بدن کرم از آب تشکیل یافته است یعنی در واقع درصد بالایی از وزن کرم را آب تشکیل می دهد .در روزهای بارانی کرمها بدلیل اشباع شدن خاک کرمها از خاک خارج شده و به سطح زمین می آیند و برعکس یعنی زمانی که از رطوبت محیط زندگی شان کاسته شود سعی می کنند برای بدست آوردن محیطهای مناسب به عمق بیشتر خاک نفوذ نمایند. طوبت بستر باید در حدود ۶۰ % تا ۷۰ % باشد . جهت بدست آوردن مقدار آب مورد نیاز جهت آبیاری می بایست قبل از آبیاری بستر مورد برسی قرار گرفته و سپس آبیاری صورت گیرد.
نکاتی در مورد نحوه تکثیر کرمهای خاکی:
کرم خاکی جانوری است دو جنسی یعنی هم به تنهایی نر است و هم ماده و همه اندام‌های تناسلی در ناحیه شکم قرار گرفته‌اند.  روی بدن کرم‌های خاکی بالغ قسمت برجسته‌ای وجود دارد که به آن کمربند تناسلی می‌گویند. بعد از اینکه کرمها بالغ شدند در صورت مساعد بودن شرایط اقدام به جفت گیری می نمایند.
 پس از انتقال اسپرم دو کرم از هم جدا شده و بعد از این عمل هر کمربند تناسلی ترشحات مخاطی از جنس کیتین تولید کرده که کوکون نام دارد و بصورت پوششی روی سطح بیرونی بدن دیده می شود. بعد از مدتی داخل این کوکون تخمها  تشکیل می شوند که پتنها یک تا چهار عدد از آنها موفق به تبدیل شدن به یک جانور بالغ می شوند و پس از یک هفته از تخم خارج می شوند .
تغذیه کرمها:
نوع مواد غذایی مورد نیاز کرم خاکی نیز شامل هرگونه زباله های خانگی بغیر از شیشه و پلاستیک می باشد مانند پوست میوه جات ، تفاله چای  سبزیجات و روزنامه … .
باید توجه داشت که برخی پسماندها شامل لبنیات، گوشت ، شکلات  ، پوست میوه جات معطر مثل سیر و پیاز نباید بعنوان غذا در اختیار کرمها قرار گیرد  از ضایعات کشاورزی نیز می توان به برگ درختان ، برخی علفهای هرز و خاک اره و  کودهای دامی پوسیده اشاره نمود. از آنجایی که کرمها فاقد دندان می باشند و غذای خود را از طریق بلعیدن مصرف می نمایند به همین دلیل هرچه مواد غذایی که در اختیار آنها قرار می گیرد ریزتر و پوسیده تر باشد  راحتر مورد استفاده آنان قرار می گیرد.لازم به ذکر است که در واحدهای بزرگ تهیه کمپوست بدلیل مشکلات در تفکیک زباله ها ، سعی می شود از فضولات حیوانی بعوان غذا برای کرمها استفاده گردد که این شیوه  نمی تواند در حل معضل زباله های خانگی کار آمد باشد به همین دلیل تهیه کمپوست از زباله ها و ضایعات کشاورزی جهت این امر برای حفظ محیط زیست دارای اهمیت ویژه ای می باشد.
هوادهی بستر:
همانطور که می دانیم کرم خاکی موجودی است که می تواند در محیطهای غیر هوازی نیز ادامه زندگی دهد و خود با خلل و فرجی که در خاک ایجاد می کند باعث افزایش نفوذ اکسیژن به خاک گردیده و باعث حاصلخیزی خاک می گردد.
لزوما به منظور افزایش سرعت تجزیه موادی که در بستر ریخته شده می بایستی هر ماه نسبت به جابجایی خاک بستر اقدام نمود .
کرمهای خاکی می تواند در مقادیر کم اکسیژن و مقادیر زیاد گاز کربنیک به زندگی خود ادامه دهند همچنین کرمها در آبهای دارای اکسیژن نیز قادر به ادامه زندگی هستند، ولی  در نبود کامل اکسیژن از بین می روند.
از دیگر فواید هوادهی خاک می توان به موارد زیر اشاره نمود:
زیرو رو کردن خاک و تناسب رطوبتی آن
به سطح آوردن کمپوست تولیدی و به زیر بردن غدا جهت در دسترس بودن غدا برای کرمها می باشد چون در این موقع از سال با توجه به افزایش دما و ساعات آفتابی کرمها بیشتر به عمق می روند .
 از طرفی بدلیل اینکه در بستر از فضولات دامی نیز استفاده می گردد پس از مدتی تجمیع گاز متان باعث از بین رفتن کرمها می گردد. بدین ترتیب بهم زدن خاک بستر باعث خروج این نوع گازها از بستر و نفوذ اکسیژن می گردد.
در هنگام جابجایی خاک بهتر است از ادواتی نیز شن کش که نسبت به بیل خسارت کمتری به کرمها وارد می نماید استفاده نمود.
قبل از برداشت ورمی کمپوست باید به این نکات توجه نمود:
اگر میزان رطوبت مواد بستر در زمان برداشت بالا باشد، بدلیل امکان تشکیل کلوخ ممکن است برداشت با مشکل مواجه گردد. رطوبت باید به اندازه ای باشد که نه کلوخه تشکیل شود و نه اینکه به کرمها آسیبی وارد گردد. این رطوبت تقریبا بین ۳۰%  تا ۴۰ % می باشد.
نکات مهم در هنگام برداشت ورمی کمپوست:
ابتدا قسمت سطحی خاک را کنار زده تا لایه زیرین آن که حاوی کرم است مشخص گردد .
به کمک بیلچه و یا شن کش آرام آرام ورمی کمپوست حاصله را به سطح خاک می آوریم .
 جهت جلوگیری از اختلاط کرمها با خاک برداشتی ( بدلیل اینکه ما به وجود کرمها برای دوره های بعدی نیاز داریم ) مدتی صبر می کنیم تا کرمها بدلیل نور گریز بودن به اعماق خاک بروند سپس به آرامی خاک را داخل دستگاه جداکننده کرم از خاک ریخته و سرند می کنیم .
 محصول حاصله داخل تشتک و سبد یا گونی که فبلا تهیه نموده ایم ریخته شود .
مزایای ورمی کمپوست نسبت به  کودهای شیمیایی:
*جلوگیری از تجمع زباله و ضایعات خانگی و کشاورزی
*کود حاصله عاری از تخم علفهای هرز می باشد که از این رو باعث کاهش هزینه های ناشی از مبارزه شیمیایی با استفاده از سموم علفکش می گردد.
*حاوی عناصر غذایی ضروری برای رشد گیاهان زراعی و باغی می باشد
*قابلیت بالای نگهداری آب و مواد معدنی را دارد
* قرار دادن مواد غذایی ضروری در اختیار گیاه بصبا افزایش نفوذ پذیری خاک باعث جلوگیری از فرسایش خاک می گردد.
*استفاده از ورمی کمپوست جهت اصلاح خاک  در مزارع و باغاتی که دچار مسمومیت شده اند
*نسبت به سایر کودهای آلی به جهت غنی بودن از مواد غدایی از اهمیت ویژه ای برخوردار است
*مناسب جهت دانه‌بندی و قدرت نگه‌داری مواد غذایی مورد نیاز گیاهان را فراهم می‌نماید.
*جلوگیری از مسمومیت خاک و باعث بهبود کیفیت خاک می گردد
*کوتاه بودن دوره تهیه ورمی کمپوست نسبت به سایر کودهای آلی
*دوست طبیعت و سازگار با محیط زیست و بالابردن سطح فرهنگ عمومی حفظ محیط زیست
*تولید راحت و آسان با دارابودن ساده و ابتدایی ترین امکانات
*کمک به اشتغال زایی و افزایش در آمد خانوار با توجه به مناسب بودن قیمت کمپوست حاصله
*تولیدات کشاورزی سالم و ارگانیک

پیشنهاد محصول مرتبط :

verme b21 تولیدکودوکرم ورمی کمپوست ومزایای آن   

منبع : سایت دامپرور

بازنشراز:http://tabassomesabz.blogfa.com

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*

66 − = 65