آخرين مطالب

مواد مغذی در خوراک طیور

آشنایی با مواد مغذی در خوراک طیور

Broiler chicken feeding 1205FIpellet5 مواد مغذی در خوراک طیور

مقدمه

در پرورش طیور، تغذیه درست و تهیه خوراک مناسب، مهمترین نکته است. زیرا تغذیه خوب، سلامت طیور و بالاترین تولید گوشت و تخم مرغ را به همراه دارد. برای رسیدن به بالاترین تولید باید جیره غذایی طیور براساس نیازهای غذایی حیوان باشد. این جیره غذایی براساس سن، جنس، نوع تولید و … تهیه می شود. آزمایش های انجام شده نشان می دهد که طیور، دست کم به چهل ماده غذایی ضروری نیاز دارند. این ماده های غذایی باید به اندازه کافی و به نسبتی مناسب با یکدیگر در جیره غذایی طیور وجود داشته باشند. به طوری که بیشترین سرعت رشد، مناسب ترین تعداد تخمگذاری و تولید مثل را در طیور به وجود آورند. یک جیره غذایی خوب، بالاترین بازدهی استفاده از غذا را به دنبال دارد.
مواد مغذی
ذرت :
ذرت زرد ، غله اصلی مورد استفاده در جیره های پرندگان اهلی است . میزان انرژی ذرت بسیار بالاست و اصولاً به تنهایی بزرگترین منبع انرژی جیره است . ذرت زرد حاوی رنگریزه کرپیتوگزانتین یا پیش مولکول ویتامین A است که در روده به ویتامین  A تبدیل میگردد.ذرت حاوی ۹-۱۰ درصد پروتین خام بر اساس ماده خشک است.میزان اسید امینه لیزین و ترپیتوفان در ذرات کم است واز نقطه نظر فسفرمتوسط و از نظر مقدار کلسیم فقیر است اگر چه ذرت منبع عالی انرژی قابل هضم به شمار می آید ولی از لحاظ مقدار پروتین فقیر بوده وپروتین موجود در آن نیز داارای کفیتی نامرغوب است .۷۳ در صد دانه ذرت را نشاسته تشکیل میدهد و میزان فیبر دانه آن بسیار ناچیز و انرژی قابل متابولسیم آن زیاد است .با توجه به فصل رشد و شرایط انبار کردن ، کبک ها .وسموم  قارچی مرتبط با ذرت ممکن است مشکل ساز شوند ،آلودگی به آفلاتوکسین در ذرت های صدمه دیده از حشرات و رشد یافته در مناطق گرم ئ مرطوب معمولا رواج دارد و عملا آثرات نامطلوب ناشی از این آلودگیرا نمی توان از بین برد .بنابراین نمونه هایذرت قبل از آسیاب و مخلوط کردن بررسی شوند چنان چه ذرت به صورت جیره های آردی مورد استفاده قرار میگیرد بهتر است آم نام آسیاب (متوسط)معروفند ذرت آسیاب شده به اندازه ریز یا درشت تر میزان قابلیت هضم پایین تر را نشان داده اند.
گندم:
انرژی گندم نسبت به ذرت کمتر است انرژی آن تقریبا معادل ذرت خوشه ای است . مقدار پروتین گندم از ذرت جو و سور گرم بیشتر است . ترکیب گندم نسبت به سایر غلات متغییر میباشد میزان پروتین میتواند از ۱۰ تا ۱۸ در صدمتغییر باشد که این ممکن است به دلیل اختلاف رقم و یا اختلاف در شرایط رشد باشدابا وجودی که گندم حاوی پروتین بیشتری نسبت به ذرت میباشد و انرژی آن هم اندکی از ذرت کمتر است آما استفاده بیش از ۳۰ در صد آن در جیره ها مشکلاتی را به ویژه برای پرندگان جوان به وجود می اورد گندم حاوی ۵ تا ۸ درصد از پنتوزان ها میباشد که سبب تغییر در چسبندگی مواد هضمی میشود و در نتیجه موجبات کاهش کلی در هضم خوراک و نیز ازدیاد و  رطوبت بستر را فراهم می نماید.گندم هایی که به صورت خیلی نرم آسیاب شده اند سبب چسبندگی منقار در جوجه های جوان میشود پروتین های گندم خاصیت چسبندگی دارند بنابراین به نوک و کناره های دهان پرنده می چسبد پسبندگی شدید منقار سبب کاهش مصرف خوراک ، ورود خوراک در آب خوری های قیفی و فراهم شدن محیط مناسب در دهان برای رشد باکتری ها و قارچ ها میشود ، این مشکلات از طریق آسیاب کردن درشت دانه ی گندم برطرف شود .به هر حال استفاده  از گندم در جیره پرندگان گوشی دوام و پایداری در شکل پلت شده جیره را بهبود میدهد روتین گندم سخت که بهتر شدن ویژگیهای پخت را باعث میشوند به هنگام پلت کردن سبب اتصال اجزاء خوراک میشود اضافه کردن گندم به مقدار ۲۵ درصد یا بیشتر اثری مشابه افزودن یک ماده پلت چسبان به جیره ای را دارد که پلت کردن آن مشکل است .
سبوس گندم:
پوشش خارجی دانه گندم است و حاوی ۱۵ تا ۱۷ در صد پروتین خام ۹-۱۱ در صد الیاف خام میباشد . فیبر بالا حجم زیاد و انرژی قابل متابولسم پایین از ویژگی های اصلی سبوس گندم است . پروتین آن
نسبتا زیاد و ترکیب اسیدهای امینه  آن شبیه گندم کامل میباشد . برخی از پژوهشگران معتقد هستند که سبوس دارای اثر محرک رشد در پرندگان میباشد که هیچ گونه رابطه مستقیمی با فیبر جیره ندارد احتمالا چنین تحریکی در رشد ممکن است از تغییر در جمعیت میکروبی روده به وجود آید .میزان بالای سبوس در جیره رطوبت فضولات را افزایش میدهد .
جو:
جو غله ای با انرژی و پروتین متوسط است ه ویژگی های آن بیشتر بین یولاف و گندم قرار دارد . ارزش
انرژی جو از ذرت کمتر است  جو نسبت به گندم دارای پروتین کمتری است . مقدار پروتین جو بطور معمول ۱۱ تا ۱۲ درصد است اگر چه گاهی سطوح بالاتر ۱۴ تا ۱۶ درصد هم مشاهده شده است همانند سایر غلات کیفیت پروتین جو مرغوب نبوده و ویژه از نظر لایزین فقیر میباشد .
قابلیت هضم جو در پرندگان جوان کمتر میباشد که احتمالا به علت وجود بتاگلوکان ها است جو دارای مقدار زیادی الیاف خام است و از این لحاظ مصرف آن در جیره پرندگان اهلی محدود است باری افزایش ارزش غذایی جو بهتر است که خرد شود
ارزن :
ارزن (millet) نامی است که غالبآ به چند گونه ها را در سطوح و سیعی از نواحی گرمسیری  و مناطق گرم جهان کشت میکنند
مهمترین اعضای این گروه عبارتند از ارزن مروارید یا پا بلند  pennisetumارزن جادویی  panicum millaceum ارزن دم روباه یا ایتالیای  setayia italia  ارزن انگشتی یا پا مرغی  pleusine coracana ترکیب ارزن بسیار متغییر میباشد میزان فیبر آن بین ۲ تا ۹ درصد است .ارزش غذایی ارزن بسیار شبیه یولاف بوده وبه علت وجود پوشینه هایی که با طرق معمولی برداشت از بذر جدا نمیشود در صد فیبر خام غیر قابل هشم آن زیاد است میزان مصرف ارزن به علت وجود فیبر زیاد در تغذیه پرندگان اهلی محدود است و مصرف آن بیشتر برای پرندگان  زینتی معمول میباشد .

بازنشراز:جوجه-کشی.com/index.html

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*

67 − = 63