آخرين مطالب

نکات مهم در پرورش بوقلمون

نکات مهم در پرورش بوقلمون

13 نکات مهم در پرورش بوقلمون

۱-مهمترین کلید موفقیت در پرورش بوقلمون، تأمین دمای ۳۸ درجه سانتیگراد در سطح جوجه در هفته اول میباشد که در صورت عدم تأمین این دما مشکلاتی همچون عفونت کیسه زرده یا عفونت بند ناف بروز کرده که میتواند منجر به تلفات بالا گردد.
۲-پس از هفته نخست میتوانید به مرور هر هفته ۲ درجه از دمای سالن بکاهید.
۳-استفاده از منابع حرارتی همچون بخاریهای گازی یا نفتی در داخل سالن موجب کاهش میزان اکسیژن سالن میشود که خود میتواند مشکلات خطرناکی را ایجاد نماید. بهترین منبع حرارتی پیشنهادی استفاده از بخاریهای برقی است که میتوانند همچون یک مادر مصنوعی مورد استفاده قرار بگیرند.
۴-تجمع جوجه ها در گوشه ها و انباشته شدن آنها بر روی هم یا بدلیل پایین بودن دمای سالن است یا بدلیل وجود کوران در سطح جوجه ها. برای جلوگیری از این کوران و نیز از تجمع جوجه ها در گوشه ها میتوانید جوجه ها را بوسیله رولهای مقوایی در یک حلقه نگهداری کنید تا ضمن جلوگیری از پراکنده شدن آنها و دور شدنشان از منبع گرمایی و آب و دان، از کوران هوا نیز حفظشان کنید.
۵-زمانیکه دمای سالن مناسب است، جوجه ها بطور یکنواختی در سالن پخش هستند و آب و دان مصرف میکنند.
۶-توجه کنید که فعالیت عادی جوجه ها نشان از سلامت آنها دارد و هر گونه رفتار غیر عادی را باید علت یابی نمود.
۷-بستر جوجه ها باید از پوشال تمیز و خشک به ضخامت ۱۰ سانتیمتر تشکیل شده باشد. در غیر اینصورت به مرور مشکلات لنگش در گله ظاهر میگردد. پوشال ضمن نرم بودن میتواند رطوبت حاصل از مدفوع پرنده را نیز بخوبی جذب کند. همچنین پوشال عایق خوبی برای جلوگیری از رسیدن سرمای کف سالن به جوجه است.
۸-استفاده از خاک اره بدلیل مصرف آن توسط جوجه ها و انباشتگی در سنگدان و نهایتاً تلف شدن جوجه ها، توصیه نمیگردد.
۹-استفاده از رولهای مقوایی یا روزنامه بدلیل اینکه قدرت جذب پایینی دارند و نیز عایق خوبی نیستند و همچنین بستر نرمی برای بوقلمون ایجاد نمیکنند به هیج وجه توصیه نمیگردد؛ اما میتوان از آنها برای جلوگیری از ریختن پوشال در آبخوریها یا دانخوریها در هفته نخست استفاده کرد. برای اینکار میتوان بر روی پوشالها و زیر آبخوریها و دانخوریها این رولهای مقوایی را قرار داد.
۱۰-بدلیل عدم دسترسی به دان بوقلمون در استان، به ناچار میتوانید از پیش دان مرغی استفاده نمایید؛ اما به یاد داشته باشید که این دان چون تأمین کننده نیازهای بوقلمون نیست، به تدریج باعث بروز مشکلاتی خواهد شد که میتوان با اضافه کردن مولتی ویتامین+اسید آمینه به آب آشامیدنی آنها (یک سی سی در یک لیتر آب) تا حدی از بروز این مشکلات جلوگیری نمود. امید است در آینده نزدیک تسهیلاتی جهت دسترسی آسانتر به دان ویژه بوقلمون توسط این مجتمع فراهم گردد.
۱۱-استفاده از دان تازه موجب افزایش وزنگیری گله میگردد و بالعکس استفاده از دان کهنه میتواند بدلیل امکان وجود کپکزدگی موجب تلفات شدید و ناگهانی گردد.
۱۲-دانخوریها را هر روز یکبار تمیز کنید و نقدر دددددددآنقدر دان بریزید که ۱۲ ساعته تمام شود.
۱۳-آبخوریها را هر روز یکبار بشویید و دستکم دوبار در روز آبشان را تعویض نمایید. آب مورد استفاده بوقلمون باید مانند آب آشامیدنی انسانها تمیز و سالم باشد.
۱۴-در روزهای نخست جوجه ریزی (معمولاً پس از حدود ۴-۵ روزگی)، بویژه هنگامیکه از دان مرغی استفاده میگردد، علایم همنوع خواری بصورت نوک زدن به همدیگر و زخمی کردن همدیگر شروع میشود. برای رفع این مسأله استفاده از مکملهای معدنی یا ویتامینها و نیز کم کردن شدت نور سالن، میتواند کمک کننده باشند.
۱۵-از تجویز خودسرانه داروها جداً خودداری کنید. استفاده خودسرانه از داروها، بویژه داروهای ضد میکروبی باعث قویتر شدن میکروبها و ضعیفتر شدن گله میگردد. ضمن آنکه ضررهای مالی زیادی بدنبال خواهد داشت و معمولاً نتایج درمانی نیز ندارد.
۱۶-واکسنهای مورد نیاز و معمول بوقلمون شامل نیوکاسل، آنفلوانزا و آبله میباشد که برای اطلاعات بیشتر و دریافت برنامه مدون واکسیناسیون میتوانید از دامپزشک خود بخواهید تا با دامپزشکان مجتمع تینا مشاوره نماید. در نظر داشته باشید که با توجه به شرایطی همچون روش پرورش، فصل پرورش و از همه مهمتر بیماریهای شایع آن منطقه، برنامه واکسیناسیون میتواند تغییر نماید و اساساً برنامه واکسیناسیون با توجه به شرایط تدوین میگردد.
۱۷-حفظ بهداشت و قرنطینه یکی از مهمترین سدها علیه بروز بیماریهاست. اختصاص لباس و چکمه جداگانه برای ورود به سالنها، عدم ورود افراد متفرقه به داخل سالن، عدم وجود پرندگان محلی یا وحشی در محل، ضد عفونی کردن چکمه ها پیش از ورود به سالن و شستن روزانه آبخوریها از این قبیل راهکارهای قرنطینه ای میباشند.
۱۸-هوای محل نگهداری بوقلمونها باید آنقدر تمیز باشد که بتوانید در آن هوا براحتی ورزش نمایید.
۱۹-دوماهه نخست زندگی بوقلمون از حساسیت بسیار بالایی برخوردار است و به مرور از این حساسیتها کم میشود؛ اما باید به یاد داشته باشید که بهترین عملکرد همیشه با بهترین مدیریت بدست می آید و در صورت عدم رعایت اصول بهداشتی و پرورشی، هیچ دامداری موفق نخواهد شد.

۲۰- اولا تولید تخم در بوقلمون کم می باشددوما پرورش جوجه بوقلمون بدلیل تنبلی و کند ذهنی در روز های اول مشکل تر از مرغ می باشد .سوما هچ شدن تخم نطفه دار بوقلمون کم می باشد رابعا خوراک این پرنده خیلی بیشتر از سایر پرندگان پرورشی دیگر می باشد.
۲۱-مواردی که در جمع آوری تخم های  نطفه دار باید رعایت کرد: کلا تمامی مسائل در همه پرندگان باید عینا رعایت شود یعنی از قرار دادن تخم های خیلی درشت یا خیلی ریز ، تاریخ طولانی  و .. برای جوجه کشی خودداری نمود .
۲۲-بعد از قرار دادن تخم ها به درون دستگاه جوجه کشی دمای آن در هفته اول ۸/۳۸ درجه در هفته دوم ۵/۳۸ در هفته سوم ۳۸ ،در هفته چهارم ۵/۳۷ درجه سانتی گراد و در سه روز آخر ۳۷ درجه در نظر گرفته می شود و رطوبت در زمان ستر بطور نسبی ۶۰ درصد و در زمان هچر ۷۰ درصد می باشد . به این نکته توجه داشته باشید که تخم های خراب را طی مرحله جوجه کشی از دستگاه خارج کنید تا از تولید گازهای مضر و آلودگی جلوگیری شود این عمل باعث می شود در زمان هچ اکسیژن بهتر به تخم ها برسد.
۲۳- کاملا صبر کنید تا جوجه های به دنیا آمده خشک شوند و بعد به سالن نگهداری جوجه ها منتقل شوند  حرارت در زیر مادر مصنوعی ۳۵ تا ۳۶ درجه سانتی گراد در هقفته اول ،در هفته دوم ۳۲ درجه ، در هفته سوم  ۲۹ درجه، و هفته چهارم و پنجم به ترتیب ۲۶ و ۲۴ درجه سانتی گراد می باشد.
۲۴-جوجه بوقلمون ها در زمان رشد  احتیاج به تهویه خوب  جای تمیز  و رطوبت کافی دارند  و دقت داشته باشید  دانخوری و آب خوری  ها به سهولت  در اختیار پرنده قرار داده شود.

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*

97 − = 90