آخرين مطالب

اهمیت پرورش اردک درایران

اهمیت پرورش اردک درایران

ordak new03 1024x604 اهمیت پرورش اردک درایران

تاریخچه پرورش اردک

قدمت و تاریخچه پرورش غاز در جهان مربوط به حدود ۵۰۰۰ سال قبل می شود. زمانی که این عمر می توان ایران، مصر و چین در حال شکل گیری بود که این گفته ها را نقوش کتبههای باستانی بدست آمده در این کشورها گویا هستند که حتی بسیاری از روشهای نوین پرورش نیز که امروزه کاربرد دارند همچون تغذیه اجباری در این کشورها رایج بوده است که پس از آن به بخشهای زیر تقسیم بندی شده است:

۳۹۰-۱ سال قبل از میلاد که در آن سال شبی از اقوام وحشی که قصد تهاجم به سنای روم را کرده بودند با سر و صدای غازها مواجه شدند و حمله آنها ناکام ماند. پس از آن تاریخچه پرورش غاز برای رومی ها جنبه قداست پیدا نمود و بعنوان پرنده ای مقدس و نگهبن در معابد رومی نگهداری شد و در حدود۲۳۰ سال قبل از میلاد مسیح (ع) در مورد نحوه طبخ غاز شروع به نوشتن کتبی نمودند ولی قبل از آن شخصی به نام هومر اولین کتاب پرورش غاز را در ۳۸۸سال قبل از میلاد به رشته تحریر درآورد. در مورد تاریخچه پرورش غاز و اهلی کردن غازها یک نظریه مبنی بر اینکه چون محل استقرار و جفت گیری غازها در شمال قاره نسبز است پس غازها توسط قوم ژرمن اهلی شده اند. امروزه در جهان نژادهای متفاوت و گوناگونی از غازها وجود دارد، ولی تنها نژادهایی که بصورت اهلی در آمدند و از شکل و حوش خارج شده اند غاز کانادایی، غاز خاکستری و غاز قوئی است.در ایران و در نواحی شمالی کشور ( استان گیلان ) می توان هر سال شاهد مهاجرت و حضور غازهایی از نژادهای آنقورت، پیشانی سفید و خاکستری، عروس غاز، غاز پا زرد که در حال انقراض است را دید.

اهمیت پرورش اردک

۱- اردک ها را می توان در تراکم های بالا پرورش داد. یعنی در پرتراکم ترین روش و سیستم می توان آنها را کنار یکدیگر با کمترین کاهش راندمان نگهداری کرد.

۲- رشد اردکها بسیار قابل قبول است. یعنی این پرنده می تواند وزن ۲۵ گرمی خود را در طی ۲۱ روز به ۰ ۱/۴-۱/۳۰ کیلوگرم افزایش دهد ولی با توجه به سایر فاکتورها می توان دریافت که این رشد به اندازهٔ بلدرچین نمی باشد.

۳- اردک را می توان بعنوان یک پرنده تخم گذار نیز پرورش داد. هر چند که شاید زیاد ارزشمند نباشد زیرا گله های پرورش ما جدا میشوند و از سوی دیگر تخم گذاری قطعی اردکها دارای رکورد زیاد خوبی نمی باشد که در حدود ۱۵۰-۱۰۰ عدد تخم در سال است. البته ناگفته نماند که ۳۶۰ عدد تخم نیز برای اردکها در یک سال نیز مثبوت می باشد.

۴-کمیت در کیفیت گوشت و تخم اردک ها تاسن خاص خو یعنی حدود ۶۰ روزگی برای گوشت تاثیری نخواهد داشت.(۶۰ روزگی سنی است که اردک حدود ۳.۶ کلیوگرم وزن دارد)

۵-در پرورش اردک نیازی به تاسیسات درجه یک و یا حتی دره دو هم نداریم و به اصطلاح عام بسیار می توان آن را پرورش داد.

۶-میتوان به عنوان یک محصول مکمل در کنار سایر محصولات کشاورزی و یا باغی مان پرورش دهیم که این مسئله می تواند تا ۹۰-۵۰ درصد تغذیه اردکهایمان را از هزینه های جاری ما کسر کند.

۷- می توان اردکها را در استخرهای پرورش ماهی بویژه کپور ماهیان پرورش داد وسودی دوجانبه برد.

۸- به لحاظ جایگاه یکی از کم خرج ترین جایگاه ها و فارم های پرورش را نیاز دارد.

۹- از لحاظ تغذیه تقریباً در ۵۰ درصد موارد خودکفا است و در ۳۰-۲۰ درصد موارد پرندهای بی عار و راحت است یعنی در خوراکش همچون مرغ های صنعتی سخت گیر نیست.

۱۰- اردک پرنده مقاوم و قوی است به گونه ای که در اکثر شرایط محیطی، آب و هوایی و بیماری می تواند مقاومت کند

۱۱- پرورش اردک با استدلالهایی که از گفته های فوق می کنیم نباید هزینه و سرمایه گذاری سنگینی نیاز داشته باشد و با کمترین هزینه حتی کمتر از پرورش بلدرچین نیز می توان یک فارم پرورش اردک را به نام خود کرد.

۱۲- کما بیش می توانیم از گله اولی که خریداری می کنیم گله های گوشتی یا تخم گذار و یا گوشتی – تخم گذار را بعلاوه مادر تهیه و فراهم کنیم.

۱۳- قیمت تمام شدهٔ کلیه محصولات اردک بسیار پائین است.

۱۴- رشد اردک ها نیز تقریباً به اندازه بلدرچین ها به نسبت خوراک مصرفی شان است  و این در حالت وحشی این پرنده است. یعنی رشدی حدود ۳ برابر سایر طیور اهلی به گونه ای که پس از هفته اول زندگی وزن جوجه اردکهای پرورشی باید در حدود ۷۵-۸۰ گرم باشد.

تامین پروتئین مصرفی انسان از اهمیت زیادی برخوردار است و در این خصوص فراورده های طیور نقش مهمی ایفا می کند. فراورده های طیور نقش مهمی ایفا می کند. فراورده های طیور به دلیل مزیت های اقتصادی و بهداشتی از مقبولیت زیادی برخوردار است.

مزایای اقتصادی پرورش اردک و غاز

مزایای اقتصادی پرورش طیور و اردک و غاز عبارت است از:

بعد از تهیه و جمع آوری تخم نطفه دار غاز و اردک طبق دستور دفترچه راهنما و خدمات پس از فروش دستگاه جوجه کشی تخم نطفه دار را در داخل ماشین جوجه کشی قرار دهید و طبق برنامه ریزی دما و رطوبت و تهویه را تنظیم نمایید تا بعد از پروسه زمانی جوجه غاز و جوجه اردک از دستگاه جوجه هچ شود. چند روز اول جوجه ها تا ۲ روز اول نیاز به تغذیه ندارند و در این مدت آب و شکر + مولتی الکترولیت بدهید و بعد از این ۲ روز جوجه غاز و جوجه اردک را با دان پلت شده تغذیه نمایید.

۱ ) سرعت رشد بالا: جوجه حدود ۴۰ گرمی طی ۶۰ روز به حدود ۲۵۰۰ گرم می رسد، یعنی وزن آن ۶۰ برابر می شود. به عبارت دیگر هر روز به اندازه وزن اولیه اش به وزن اولیه اش اضافه می شود.

۲ ) تولید بالا : هر پرنده ۱۵۰۰ گرمی طی سال حدود ۱۲ برابر وزنش تخم تولید می کند. به عبارت دیگر هر ماه برابر وزنش تخم تولید می کند. هر تخم نیز یک وعده غذای کامل برای انسان محسوب می شود.

۳ ) راندمان غذایی بالا : راندمان غذایی تولید گوشت طیور حدود ۵۰ درصد و تولید تخم ماکیان حدود ۳۰ درصد است که بسیار بالا و مناسب است.

۴ ) پروتئین بالای محصولات طیور: گوشت طیور حدود ۲۰ درصد پروتئین دارد. درصد پروتئین گوشت طیور از گوشت سایر حیوانات پرورشی بالاتر است.

۵ ) برگشت سریع سرمایه : در پرورش جوجه های گوشتی طی حدود ۲ ماه سرمایه بر می گردد که نسبت به سایر سرمایه گذاری ها برگشت سرمایه سریع تر است.

۶ ) راندمان بالای لاشه : راندمان لاشه طیور نسبت به وزن زنده آن حدود ۷۵ درصد است که نسبت به سایر حیوانات پرورشی بالاتر است.

۷ ) سهولت تغذیه : طیور به علت ضعیف بودن قدرت چشایی و بویایی مواد خوراکی گوناگون را بدون هیچ مشکلی مصرف می کنند. اردک و غاز قادرند علوفه با الیاف خام بالا را مصرف کنند. لذا سهولت تغذیه پرندگان نسبت به دام ها بیشتر است.

۸ ) اصلاح ژنتیکی ساده تر : اصلاح ژنتیکی پرندگان به دلایل گوناگون ساده تر از سایر حیوانات مزرعه و لذا کارایی پرورش آن ها بالاتر است.

۹ ) سهولت نگهداری : پرندگان را می توان به تعداد زیاد در محیط محدود بدون مشکل پرورش داد. ضمنا” نگهداری اردک و غاز به علت حساسیت پایین آن از مرغ های خانگی نیز ساده تر است.

مزایای بهداشتی پرورش اردک و غاز

مزایای بهداشتی پرورش اردک و غاز عبارتند از :

۱ ) نداشتن بیماری مشترک : بین پرندگان و انسان بیماری های مشترک بسیار اندکی وجود دارد و لذا با اطمینان بیشتری می توان محصولات طیور را مصرف کرد.

۲ ) چربی کم محصولات طیور : فراورده های طیور چربی پایین تری دارد و بنابراین برای تغذیه انسان مناسب تر است.

۳ ) سهولت هضم گوشت طیور : از آن جا که طیور وزن به نسبت کمتری دارند و فشار کمتری به ماهیچه های آن ها وارد می شود گوشتشان تردتر و هضم آن سهل تر است.

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*

8 + 1 =