آخرين مطالب

پرورش بلدرچین و اهمیت اقتصادی آن

پرورش بلدرچین و اهمیت اقتصادی آن

how to raise quail پرورش بلدرچین و اهمیت اقتصادی آن
تاریخچه پرورش بلدرچین

 اوایل قرن بیستم نگهداری و پرورش بلدرچین توسط دامپروران از اهمیت خاصی برخوردار شد. در مرحله نخست، هدف از نگهداری بلدرچین تولید تخم بود ولی بعدها به عنوان یک منبع تولید گوشت نیز مطرح گردید.در ژاپن در سال ۱۹۲۰ به گزینی این پرنده در جهت تولید تخم، مخصوصاً در نواحی آئی چی (Ai chi) و شمال توکیو آغاز و به عنوان یک واحد انتفاعی از واحدهای دامپروری جایگاه ویژه‌ای یافت. جنگ جهانی دوم سبب گردید که تولید بلدرچین کلاً کنار گذاشته شود ولی در همان ۱۵ سال اول پس از جنگ جهانی مجدداً نگهداری بلدرچین رونق یافت به طوری که تولید بلدرچین از لحاظ کیفیت در ژاپن دومین مقام را در بین طیور اهلی کسب نمود. کوتورنیکس‌ها به طور وسیع در اروپا، آفریقا و آسیا پراکنده بوده و به عنوان گونه‌های مهاجر مطرح هستند. ظاهراً کوتورنیکس‌ها چه آنهایی که در ژاپن در حدود قرن یازدهم اهلی شده اند و چه آنها‌یی که در آن موقع از کشور چین به ژاپن آورده شده بودند در ابتدا به عنوان پرندگان زینتی و آوازه‌خوان نگهداری می‌شدند. اما در سال ۱۹۰۰ میلادی کوتورنیکس‌ها به طور گسترده در کشور ژاپن برای تولید گوشت و تخم‌ مورد استفاده قرار گرفتند و بعد از آن نیز در بسیاری از کشورها نظیر هنگ‌کنگ، سنگاپور، مالزی و فرانسه جایگاه خود را پیدا کرد.

مقدمه
همانطور که همگی می دانیم بدن ما به غذاهای مختلفی نیاز دارد و یکی از مواد مهمی که باید در غذای روزانه ما وجود داشته باشد، پروتئین است. این ماده برای رشد و سلامت بدن بسیار ضروری است. پروتئین هم در غذاهای گیاهی و هم در غذاهای حیوانی که انسان می‌خورد، وجود دارد.گوشت طیور به عنوان یک منبع پروتئین حیوانی اهمیت زیادی داشته و بسیار مورد توجه انسان است. به همین دلیل در کشورهای مختلف سرمایه‌گذاری زیادی برروی صنعت پرورش طیور انجام گرفته است.اخیرا مصرف گوشت بلدرچین در استان تهران افزایش چشمگیری داشته و با توجه به استقبال مصرف کنندگان از گوشت لذیذ این پرنده ، اغلب رستوران های Fast Food ، گوشت بلدچین را در لیست غذاهای پرمصرف قرار داده اند، اما با این وجود هنوز کشتارگاهی مخصوص کشتار بلدرچین راه اندازی نشده است که بتواند پاسخگوی نیاز رو به افزایش کشتار این پرنده باشد. هم اکنون تمام مراحل تولید تا کشتار بلدرچین در داخل یک مجموعه انجام می شود که البته در آینده ای نزدیک ضرورت احداث کشتارگاه مخصوص بلدرچین احساس خواهد شد .یکی از فعالیت های پرورش در خصوص سایر ماکیان ، پرورش بلدرچین صنعتی است . پرورش بلدرچین با فاصله ی نسلی کوتاه یکی از فعالیت های زیر شاخه ی طیور محسوب شده که شروع فعالیت آن بعد از انقلاب در استان یزد شروع شده و سپس در اکثر نقاط ایران تسری یافت . پرورش بلدرچین از جمله فعالیت هایی محسوب می شود که کل فعالیت از تولید تخم نطفه دار تا نهایت کشتار و بسته بندی در داخل یک مجموعه انجام می گیرد . بنابر این پرروش و مدیریت آن از حساسیت بالایی برخوردار است و چنانچه یکی از حلقه های زنجیر که به ترتیب مادر ، جوجه کشی ، واحد گوشتی ، کشتار ، بسته بندی و انجماد است دچار لغزش و کندی شود خیلی سریع بر روی قسمت های مختلف تاثیر گذار خواهد بود .تولید گوشت بلدرچین در سال ۸۳ به ۷۲۰ تن بالغ گردید .عرضه ی گوشت بلدرچین در قالب بسته های فریز شده و تازه به اوزان ۹۰۰ الی ۱۰۰۰ گرمی و حاوی ۵ ال ۶ قطعه لاشه است . گوشت این پرنده منبع پروتئینی بسیبار خوش پخت و با قابلیت کبابی شدن بوده که به ذائقه ی ایرانیان نیز سازگار است و امکان عرضه ی آن در بازار جهانی نیز در صورت رعایت کردن شاخص های عرضه محصولات را دارا می باشد .بلدرچین یک نوع از گونه‌های مختلف طیور و از کوچکترین پرنده‌های حلال گوشت می باشد که به تازگی در کشور ما مورد توجه قرارگرفته است. بعضی‌ها به بلدرچین به دلیل نوع صدا و آوازش «بدبده» می‌گویند. بعضی‌ها نیز این حیوان را نام کرک می‌شناسند. بلدرچین‌ها در طبیعت، بیشتر در کشتزار غلات و زمین‌های ناهموار و میان علفزارها زندگی می‌کنند. هنگام زمستان نیز در دسته‌های بزرگ جمع شده و مهاجرت می‌کنند که گاه مسیر طی شده بالغ بر ۴۰۰ الی ۱۰۰۰ نیز می گردد. بلدرچین‌های وحشی که در طبیعت زندگی می‌کنند هفت تا دوازده عدد تخم می‌گذارندکه این تخمها بعد از شانزده تا بیست و یک روز باز شده و جوجه‌ها از آنها خارج می‌شوند.گوشت و تخم بلدرچین برای مردم ارزش غذایی و حتی دارویی دارد و بعضی عقیده دارند که با خوردن گوشت و تخم بلدرچین احساس سلامت و جوانی می‌کننداز لحاظ تاریخی می توان دو دوره را در شروع کار پرورش صنعتی این پرنده در نظر گرفت که دوره اول شروع پرورش صنعتی در سطح جهان و دوره دوم آغاز پرورش در ایران می باشد:

شروع پرورش در جهان
تقریبا می توان گفت، اهلی کردن بلدرچینها در حدود قرن یازدهم و احتمالا در ژاپن صورت گرفته و در چین و کره نیز ادامه یافت.
از اوائل قرن ۲۰ نگهداری و پرورش بلدرچین توسط دامپروران از اهمیت خاصی برخوردار گشت. در مرحله نخست هدف از نگهداری بلدرچین تولید تخم بود که بعدها به عنوان یک منبع تولید گوشت نیز مطرح شد. در ژاپن از سال ۱۹۱۰ به گزینی این پرنده جهت تولید تخم آغاز و پس از مدتی جایگاه ویژه ای یافت. در آن زمان تخم بلدرچینها در انکوباتورهای نفتی و یا در زیر مرغهای کرچ قرار داده می شد.
اولین پیشرفت صنعت پرورش بلدرچین در سال ۱۹۳۰ اتفاق افتاد و پس از این تاریخ سرعت پیشرفت و انتقال آن به سایر نقاط دنیا بسیار زیاد شد و در اندک زمانی این پرنده به آمریکای شمالی، اروپا، خاورمیانه و خاور نزدیک راه یافت.
این پرنده به دلیل داشتن جثه کوچک دارای مصرف غذای ناچیزی است و نیاز به جای زیادی جهت پرورش ندارد. همچنین رشد سریع و سن کم بلوغ جنسی و نتیجتاٌ تولید نسل جدید در مدتی کوتاه (فاصله نسلی کوتاه) نه تنها در زمینه نگهداری ، عادات و رفتار تغذیه ای و اصلاح نژاد بلکه در زمینه فیزیولوژی ، پاتولوژی و توکسی کولوژی نیز مورد بررسی است.
شروع پرورش در ایران
صنعت پرورش بلدرچین حدود ۱۵ – ۱۲ سال پیش در ایران آغاز شد و با توجه به سرمایه گذاریهای انجام گرفته در سالیان اخیر پیشرفت قابل ملاحظه ای نموده بطوریکه هم اکنون در ایران نژادهای گوناگونی از این پرنده پرورش داده می شوند.
همگام با توسعه این صنعت و عرضه گوشت بلدرچین، بازارهای مصرف گوشت و تخم آن نیز پیشرفت قابل ملاحظه ای پیدا کرده و با توجه به ارزش غذائی گوشت و تخم آن و بالا رفتن آگاهی های عمومی در زمینه تغذیه انتظار آن می رود که استقبال عمومی از محصولات بلدرچین روز به روز افزایش یابد.
هم اکنون نیز تراکم مزارع پرورش بلدرچین بیشتر در نقاط مرکزی ایران بوده و این نقاط از قطبهای مهم پرورش بلدرچین در ایران به شمار می روند.
رورش بلدرچین یکی از پر ارزش ترین و زود بازده ترین در صنعت پرورش طیور می باشد . از نظر بازگشت سرمایه اولیه در یک دوره پرورش که زمان آن از ورود جوجه یک روزه تا کشتار ان در حدود ۴۵ روز  است و در مورد بلدرچین تخم گذار در حدود ۴۲  تا ۵۰ روز است   از اهمیت اقتصادی ویژه  مورد توجه سرمایه گذاران قرار گرفته است . جوجه های ماده از ۴۲ روزگی به سن بلوغ می رسند و شروع به تخم گذاری می کنند و در ۶۰ تا ۷۰ روزگی به اوج آن می رسد و جوجه های نر از ۳۶ روزگی به بلوغ جنسی می رسند و برای ۲ تا ۳ ماده ۱ نر در سیستم پرورش در قفس نظر می گیرند و در بستر تعداد بیشتری مورد استفاده قرار می گیرد علت این کار برای جلوگیری از نزا بین نرها می باشد  . دوره جوجه کشی یا  انکوباسیون بلدرچین بین۱۶ تا  ۱۷ روز می باشد . میزان نور دهی سالن پرورش بین ۱۴ تا ۱۶ ساعت در روز و شدت آن در حد روشنایی روز می باشد  و کمتر از این میزان بر روی درصد تخم گذاری تاثیر می گذارد و تعداد کمتر تخم می گذارند . برای تغذیه جوجه بلدرچین ها از غذای اماده موجود بازار استفاده شود . برای آگاهی بیشتر به کتاب های موجود در فروشگاه مراجعه کنید .برای اطلاعات بیشتر و تهیه کتاب پرورش بلدرچین که در فروشگاه  موجود است روج شود .

پرورش بلدرچین و اهمیت اقتصادی

پرورش بلدرچین یکی از پر ارزش ترین و زود بازده ترین در صنعت پرورش طیور می باشد . از نظر بازگشت سرمایه اولیه در یک دوره پرورش که زمان آن از ورود جوجه یک روزه تا کشتار ان در حدود ۴۵ روز  است و در مورد بلدرچین تخم گذار در حدود ۴۲  تا ۵۰ روز است   از اهمیت اقتصادی ویژه  مورد توجه سرمایه گذاران قرار گرفته است . جوجه های ماده از ۴۲ روزگی به سن بلوغ می رسند و شروع به تخم گذاری می کنند و در ۶۰ تا ۷۰ روزگی به اوج آن می رسد و جوجه های نر از ۳۶ روزگی به بلوغ جنسی می رسند و برای ۲ تا ۳ ماده ۱ نر در سیستم پرورش در قفس نظر می گیرند و در بستر تعداد بیشتری مورد استفاده قرار می گیرد علت این کار برای جلوگیری از نزا بین نرها می باشد  . دوره جوجه کشی یا  انکوباسیون بلدرچین بین۱۶ تا  ۱۷ روز می باشد . میزان نور دهی سالن پرورش بین ۱۴ تا ۱۶ ساعت در روز و شدت آن در حد روشنایی روز می باشد  و کمتر از این میزان بر روی درصد تخم گذاری تاثیر می گذارد و تعداد کمتر تخم می گذارند . برای تغذیه جوجه بلدرچین ها از غذای اماده موجود بازار استفاده شود . برای آگاهی بیشتر به کتاب های موجود در فروشگاه مراجعه کنید .برای اطلاعات بیشتر و تهیه کتاب پرورش بلدرچین که در فروشگاه  موجود است روج شود .
بلدرچین ، حرکت از یک خوراک انحصاری به خوراکی عمومی
در چند دهه گذشته نژاد خاصی از بلدرچین که در آن زمان از معروفیت خاصی برخوردار نبود، به نام بلدرچین ژاپنی (coturnix coturnix japonica) بعنوان یک راه چاره جهت تخفیف شدت کمبود پروتئین، بویژه در کشورهای در حال توسعه، معرفی گردید که با توجه به ویژگیهای منحصر به فرد خود توانست خیلی زود چه در بخش تولید و چه در بحث مصرف به جایگاهی مهم دست یابد به گونه ای که هم اکنون پرورش بلدرچین بعنوان صنعتی سود آور و پر بازده در سراسر جهان شناخته شده است و ویژگیهائی نظیر: رشد سریع، سن بلوغ جسمی و جنسی پائین، فاصله نسلی کوتاه، میزان تخمگذاری بالا، کیفیت عالی محصولات تولیدی و ویژگیهای غذائی گوشت و تخم، آنرا به یکی از پر طرفدارترین رشته ها نموده است به طوریکه در حال حاضر گوشت و تخم بلدرین تنها در رستورانهای درجه یک و گرانقیمت بعنوان خوراکی لذیذ و گرانقیمت عرضه نمی شود بلکه گوشت و تخم این پرنده با توجه به قیمت ارزنده و کیفیت مناسب، در میان عام مردم نیز با استقبال خوبی مواجه شده و تقریبا از هر ۱۰ نفر یک تن گوشت بلدرچین را در سبد غذائی خود قرار می دهد.
ویژگیهای بلدرچین و محصولات آن
همانطور که اشاره شد بلدرچینها دارای ویژگیهای منحصر به فردی هستند که آنها را از سایر طیور متمایز کرده و صنعت پرورش بلدرچین را یه یکی از سود آورترین صنایع بدل کرده است،

در ذیل به برخی از این ویژگیها اشاره کوتاهی خواهیم داشت:
۱- سرعت بالای رشد در این پرنده بسیار قابل توجه و در حدود ۵/۲- ۵/۳ برابر سایر طیور است. بلدرچینها عموما در ۳۵-۴۵ روزگی به وزن ۱۸۰ ۲۲۰ گرم رسیده و آماده کشتار می شوند ضمن اینکه سن بلوغ نیز در حدود ۷-۸ هفتگی است.
۲- سن پائین بلوغ جنسی: این پرندگان در ۶-۵ هفتگی قادر به تخمگذاری شده و در ۸-۷ هفتگی به بلوغ کامل جنسی رسیده و آمادگی تولید مثل پیدا می کنند.
۳- فاصله نسلی کوتاه، که اعمال برنامه های اصلاح نژادی را در آنها به خوبی امکان پذیر می سازد.
۴- میزان تخمگذری بالا، بلدرچینها به طور وحشی سالانه در حدود ۸۰ – ۶۰ عدد تخم می گذارند اما در اسارت و با اعمال برنامه های مدیریتی قوی در زمینه تغذیه و نوردهی مصنوعی می توانیم این رقم را به میزان قابل ملاحظه ای افزایش داده و به عدد ۲۵۰- ۱۵۰ عدد تخم در سال دست پیدا کنیم.
۵- ویژگیهای منحصر به فرد محصولات.
محصولات بدست آمده از این پرنده دارای ویژگیهای منحصر به فردی هستند که در زیر به برخی از آنها اشاره می کنیم:
گوشت و تخم بلدرچین خوراکی بسیار کامل و ایده آل خصوصا برای کودکان، زنان حامله و افراد مسن می باشد. می توان گفت که تقریبا در هیچ ائینی منع مذهبی برای مصرف گوشت و تخم این پرنده دیده نمی شود و محصولات آن در تمامی جهان مشتریان خود را دارد.تخم و گوشت بلدرچین به دلیل داشتن چربی و کالری پائین و دارا بودن مقادیر زیاد آمینو اسیدهای ضروری، ویتامینها، اسیدهای چرب اشباع نشده، فسفو لیپیدها و … ، که هر کدام عناصری واجب و حیاتی برای رشد و سلامتی روحی و جسمی انسانها هستند، جزء مواد غذائی ایده َآل به شمار می روند.در مقایسه با گوشت و تخم سایر پرندگان، محصولات این پرنده از اهمیت بیشتری برخوردار است و حتی به دلیل داشتن فاکتورهای مهم غذائی بعنوان دارو جهت تامین نیاز بیماران مصرف می گردد.معمولا وزن یک تخم بلدرچین حدود ۱۳-۹ گرم است که از این میزان حدود ۳۳-۳۲% مربوط به زرده، ۵/۵۹-۵/۴۸ % آلبومین و حدود ۲۰- ۳/۸ % مربوط به پوسته می شود. مواد تشکیل دهنده تخم هم عبارت اند از: آب (۳/۷۴-۸/۷۳ %)، کربوهیدرات (۱%)، پروتئین (۱/۱۳-۶/۱۱%)، چربی (۴/۱۲- ۱/۱۱%)، مواد معدنی (۱/۱%)، انرژی (۱۶۱cal/100g) و کلسترول (۸۴۴mg/dl ).همچنین گوشت این پرنده محصولی بسیار ترد و خوشمزه و مرکب از: آب ۶۵/۶۲% ، چربی ۳/۳% ، پروتئین ۲۶% ، مواد معدنی ۲/۳% و انرژی ۸۰ cal/100g می باشد.

جالب است بدانید درصد قسمتهای گوناگون لاشه یک بلدرچین به صورت زیر است:
گوشت سینه ۴۲-۳۹% ، گوشت ران ۲۸-۲۶%، گردن ۶/۲-۲ %، قلب ۸/۰-۱% ، امعا و احشا ۱/۳-۹/۱% ، جگر ۳/۲-۶/۱% و چربی بطنی ۴/۱-۱/۰% .
با توجه به کلیه موارد ذکر شده و همچنین بازده اقتصادی مناسبی که پرورش این پرنده در پی دارد، طی چند در ایران نیز شاهد تاسیس و رشد مزارع صنعتی پرورش بلدرچین بوده ایم و هم اکنون نظر به تبلیغات صورت گرفته و افزایش سطح آگاهی مردم، شاهد افزایش روز افزون مصرف محصولات آن درسطح جامعه می باشیم و امید است که در آینده نیز با افزایش حمایتهای دولتی از این بخش و همچنین توسعه روشهای علمی و صنعتی نگهداری و پرورش این پرنده، بیش از پیش شاهد رشد و تکامل این صنعت در ایران باشیم.

منبع : سایت دامپرور

بازنشراز:

http://fasai-hshmat.loxblog.com

http://oxinplus1.persianblog.ir

http://makiyangatab.blogfa.com/

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*

14 + = 23